Explore Lab 11

The development of a retirement community

The development of a retirement community

Jim van Oord

Enjoyable living @ Pagediepdal is a research into the implementation of an active retirement community in the Netherlands. Similar developments can be found around the world. To implement such a concept into the Dutch market it was essential to get to know who the target group is and what happens to them as they grow older. It is also essential to have insight in the government policies regarding seniors. These aspects together with a precedent study are explored by the means of a literature survey, and form the background information for the research. The lack of information about the specific subject made it essential to gather a greater understanding of the target group in the Netherlands. The target group of 3rd age seniors is a specific group of people. The main aim of the research was to get to know who they were and what their needs, wishes and requirements are. This research was done by means of conducting a focus group, visiting a retirement community in Australia, interviewing residents and consulting a number of different professionals. The background information gathered in the first part of the research formed the framework for the interviews. The professionals that were interviewed were a housings specialist in the Province of Groningen, a project developer specialized in the development of senior housing concepts and a housing and care specialist. The combination of professional insight into the field of study and the communication with the target group itself provides a balanced perspective on the information gathered.

Splash Mumbai

Splash Mumbai

Ruth Lanting

Geopolitical boundaries define us as statist territorialized beings. Abandoning the state territory is a breach of the social contract. Fragile political states may cause displacement of populations, when these are forced to cross physical borders for political, economical, social, or environmental reasons. There are 42 million displaced persons in the world. The United Nations Refugee Agency strives for voluntary repatriation to a home country, resettlement in another country or permanent integration in the country of asylum.
The spatial result of the problematic political status of the refugee is manifested in reactive urbanism and temporary architectural solutions. The case of Burma, one of the largest source countries of displaced persons, was the topic of this thesis and was researched in a field study on its Thai border. Parallel to the 150000 official refugees residing in camps for over 25 years, there are another estimated 2 million unregistered Burmese illegally living and working in Thai factories in the porous border area.
The project proposes an extraterritorial settlement in the river that serves as a border between the two countries. The economic catalyst for such a settlement would be a garment factory housed in a parasitic bamboo structure suspended under the existing ‘friendship’ bridge. The urban layout on the riverbed is determined by sanitation units provided by NGOs. These concrete water towers cum bathhouses form a grid onto which makeshift houses can latch on, creating intimate courtyards

Mirages of easy virtue

Mirages of easy virtue

Elbert Arens

My project is situated on the naval base at the Oosterdok in the centre of Amsterdam. Besides the historical references of sailors and prostitutes, the fact that the Royal Navy plans to leave this base seemed fitting for my utopian design. The site is considered as a tabula rasa, with the exception of the Scheepvaartmuseum, and is attached to the surrounding urban fabric with new entrance roads and housing blocks.
Using passages and descriptions of an architectural or urban nature from five different literary sources, my design evolved into five courtyards that resembled the world in which the characters from these literary sources thrived. At the centre of this is the panoptic brothel ‘Le Parthénion’ (Rétif de la Bretonne 1769) that combines the workspaces for the prostitutes with the continuing surveillance of the law, health inspectors and tax offices. At ground level visitors for the museum are redirected to the courtyards where the symbolic presence of the five main characters is felt, but where the actual architectural form is used for dwellings, cafés, hotels, shops and offices. The enclosed world of the courtyards is completely separated from the outside residential neighbourhood. After opening hours the parks, canals and squares form a permanent décor for the residents. A 18th century palace courtyard with façade, a 19th century outline of the Opera Garnier, a segment of a 20th century Amsterdam canal, a roofless cathedral and to remember the Wallen as they once were: a piece of the Old Church square.

Ecologisch Campus

Ecologisch Campus

Frank van Schadewijk

Het Ecologische Campus Centrum is een nieuw gebouw van de TU Delft dat ruimte biedt aan studenten van alle faculteiten voor zelfstudie en lezingen in een gezonde, natuurlijke omgeving. In het ontwerp is gestreefd naar een succesvolle combinatie van een hoge bebouwingsdichtheid met een grote ecologische waarde voor de directe omgeving. Door op alle schaalniveaus in te zetten op een grote verscheidenheid aan ecologisch waardevolle flora en fauna ontstaat niet alleen een duurzaam, maar ook zeer aangenaam leefklimaat. De getrapte promenade functioneert als een groene ader die alle verdiepingen met het Mekelpark verbindt. De gevels bieden ruimte aan een grote verscheidenheid aan grassen, kruiden en diverse vogelsoorten. Op de begane grond, langs het nieuwe wetland, bevinden zich verschillende insectenhotels. Centraal in het gebouw staan een drietal cocons die essentieel zijn voor de natuurlijke ventilatie en de goede akoestiek in het gebouw. Studeren en ontspannen midden in een inspirerende, natuurlijke omgeving!

Building with material shortage in areas with extreme circumstances

Building with material shortage in areas with extreme circumstances

Wouter Perry

The aim of this project was to redesign the three huts on the Sirimontrack. The Sirimontrack is one of the most used routes on Mount Kenya. It leads tourists and porters from Sirimon Gate (close to Nanyuki) to Old Moses Camp (3400m), Liki North (3993m) and Shiptons Camp (4326m) to Point Lenana (4985m). From this point it is possible the climb the top of Mount Kenya, Batian (5199m).

The simple form of the huts with their sharp lines forms a large contrast with the complexity of the landscape. This contrast lets the shape speak out. The used materials dovetail its surroundings, the re-used cedar wood beams become gray under the influence of sun and rain. They form themselves to the landscape. Within the hut you feel the warmth: letting in the sun through the roof window during the day. Holding the warmth in the clay walls, and giving off this heat to the people in the hut during the night. The warmth of the cedar wood that inside does not turn gray contributes to the perception of the comfortable inner climate. A contrast I tried to moderate is the one between the porter and the tourist. By means of equivalence within the hut the porter will work under better circumstances.

Building towards community / African vernacular architecture

Building towards community / African vernacular architecture

Michiel Smits

Due to my involvement on Mount Elgon the past 2.5 years I decided to conduct an inquiry into the problem of the current projects. During 5 years, locally operating organizations in collaboration with the owner, realised several projects. After I became involved as a consultant, I noticed that most projects were being realised without contributions from the local inhabitants, nether were they adapted to the local building traditions. This is partly due to the fact that the inhabitants of the region remain dependent on externally initiated projects. This keeps the population dependent on the west and this does not yield a sustainable solution, particularly in the longer term.
By conducting a research locally for half a year and by talking with residents and developers, I had a solid foundation for my thesis. The conclusions, in particular the development guidelines set out herein, were integrated into this new habitat. The main objective of this project was, for the people themselves to develop the projects and for the organizations to merely have a supervisory role in this process.Client: Mount Elgon Orchards & Back2africa

size:
– 18 acres
– 7 communities
– 100 households
– 1000/1500 inhabitants

Beyond routing

Beyond routing

Leonie Korting

Beyond Routing is the title of a unique dwelling project situated on ‘de Staart’ in Dordrecht. It shows that, with a new approach, diversity can be brought in the standardization of the Dutch dwelling typologies. Inspiration for this approach was the Japanese teahouse architecture. Important characteristics of this design for a residential area are qualities like frame construction, flexibility by means of sliding walls and doors as well as the used proportions, which all lead to a special experience and route.

Back to basics: Emotion-oriented design

Back to basics: Emotion-oriented design

Renske van Dieren

In 2050 half a million people in The Netherlands will have dementia. This is caused by an aging population. The project “Back to basics” focused on using architecture as a tool to aid people suffering from dementia. People with dementia suffer from loss of control. They experience both memory and behavioral problems. This leads to a loss of contact with both the social and physical environment which in turn lead to orientation problems. It’s the architect´s responsibility to design a physical environment for these people which supports their perception. It should also indirectly facilitate the social environment. To achieve this, the main tools used in this project are: recognition, wayfinding, zoning and sensory perception. These were used in four archetypes. The main properties of the archetypes are used as a starting point for designing the shape and material of the buildings The archetypes were tree-house, nest, hill and greenhouse. By using different forms and materials recognition is already facilitated on the highest level (recognizing the building). In the hallways, recognition blends with zoning by using different views combined with personal small ‘gardens’ in front of each person’s room. Wayfinding is also applied on two levels, the first being the urban level, and the second being within the building. Both use the principle of a ‘route architectural’. Sensory perception, especially touch has a special function in the design. Touch helps people with dementia to find their way and is literally used as a guideline from building to building.