Explore Lab 12

Urban infill of the train station area in Apeldoorn

Urban infill of the train station area in Apeldoorn

Herman van Essen

With the urbanization of Apeldoorn (NL), a major part of the original fabric has been replaced by buildings that give an air of anonymity. In no way do these buildings harmonize with the historic buildings or, more generally speaking, with the remains of human civilization. In the small urban infill of the train station area, I had the opportunity to present an alternative view on the urbanization of Apeldoorn.Following the principles of New Urbanism (or any traditional place in The Netherlands), the urban plan comprises a dense neighborhood fully orientated on the pedestrian. Central to this plan is the pedestrian route which leads from the tower, over the station square, through the colonnade in the public garden, past the almshouse and the church, to the heart of Apeldoorn. As in any traditional neighborhood there is a mixed use of apartments, single family homes, old people’s flats (almshouse), shops, cafés and restaurants. Latter three are to be found on corners and along the station square, articulating these important places through terraces, verandahs and arcades.

The peripheral hub

The peripheral hub

Joris Berkhout

The growing city is slowly transformed into a vast urban conglomeration, its limits defined only by whatever its network of infrastructure can support. This design project addresses this condition. It specifically deals with a peripheral node, a transport hub on a non-urban location, a location where topographical place has become irrelevant. The site is developed as a place centered around the transport hub. Characterized by large infrastructures and ample of available space the peripheral hub provides and excellent location to facilitate modern metropolitan functions such as stadiums, festival sites, shopping malls and large-scale entertainment.The architecture of the station symbolizes its position between a local place and a node as part of a network. The design seeks to enhance their confrontation. In plan the layout is formed by a loop, which organizes the flows of passengers and at the same time marks the division between place and node. Within the loop the functions of the station as a node are concentrated, not only the train platforms but also the commercial program of generic shops and restaurants. On the other hand the exterior of the loop is defined by the characteristics of the place such as the waterfront and a sequence of public spaces.

Spaces of social activism

Spaces of social activism

Cigdem Sivri

The analysis of public sphere which is on the edge of being demolished by the interests of investors, and the discovery of international and local initiatives that emerged to preserve the democratic values of public spaces and facilitate them at the same time, generated the fascination to form a public space where individual dreams can be discovered, realized and moulded into collective actions. The program of a Creative Center in Brussels is formed by placing expression, discussions and the creative power of local art, crafts and skills in the central place. This social center is aimed to let individuals discover their capabilities and interests, and at the end progress from the individual to collective.The Creative Center is placed in the western urban context of Brussels which is relatively neglected physically and socially. The project is part of an urban scenario as an intervention in the city, and the experiment field of a light research at the same time. The atelier-dwelling typology of the district is kept as the basis for generating the spaces. Additional functions are inserted in the typology just like squatting the voids of the typology. Architectural research of this fascination focuses on the spaces of self-discovery, encounter and expression. Light has been one of the most important considerations to form the space within this dense typology to allow users focus on their self-learning, materials and the products. Repetitive units are considered as rough bulks carved out with the consideration of use and light.

Het stenen hoofd

Het stenen hoofd

Anthony Slothouber

The first  in the Netherlands was build in 1913, long before the official legalization of cremation (1955). Today, the Netherlands hold 72 crematoria.
Almost all crematoria build in the Netherlands are situated outside the borders of the city it belongs to, having lost the connection with its city. In an era of urbanisation, cities grow stronger and the relation between the individual and the city too. For some people the city has become an inextricably part of their life. Being such an important element, this relation with the city should therefore not be evaded, but it should be embraced, even in the parting. I therefore plea for a crematorium not outside of the city, not inside the city, but a crematorium óf the city. ‘Het Stenen Hoofd’ is a crematorium in the heart of the city of Amsterdam, placed in the river ‘t IJ next to an outstretched vacant lot. Originating from the end of the 19th century, this place breaths out memories. Isolated by water of constant movement, it has become a place for remembrance. Strengthened by remembrance, the place for mourning is set in the water. Like a memorial stone it appears to rise from the water and emphasizes the movement towards the sky. The building reaches a height of 126 meters and consists of a parking space, an entrance hall, a columbarium and a crematorium, located on the upper levels. Reaching for the top, the sounds dominating the ground floor gradually exchange their life for an environment in which peace is undisturbed. Standing high above ground, the green peripheral view is now an urban view over the city that extends towards the horizon.

Forensic psychiatric care: A new FPC in Brugge

Forensic psychiatric care: A new FPC in Brugge

Elke Miedema

How can architecture and the build environment contribute to the treatment process of criminals with severe psychiatric disorders?
Patients who are a danger to themselves and society, unstable and aggressive need to learn how to live with their disability within a highly secured facility. For the treatment to work the patients need to feel safe and stable.
The forensic psychiatric centre in Brugge houses 166 patients, living in housing blocks connected by lowered walls that enclose the treatment facilities. There are 4 types of housing departments fit to the different needs of patients for the mind-sets they need.
The stabilization department is minimal, individual, without distractions, and highly secured. The motivation department is more flexible to take away stimuli when needed but still high security levels. The treatment departments have a higher grade of privacy and flexibility to give the patient more freedom and the staff means to negotiate with. The re-habilitation department is minimally secured with a studio like room and a balcony on the street side.
Research on their psychiatric disorder, but also on healing environments, evidence based design and environmental psychology combined creates a safer and more homely environment for patient as well as staff. A view on nature, levels of privacy, control, autonomy, safety and clarity in the design where adapted to the needs of the patients and their place in the treatment process.
The result is a miniature society where the patients and staff can test if the patients are able to return to society.

Architecture of the production landscape

Architecture of the production landscape

Frans Bochanen

Sewage treatment plant | agriculture | brewery|

After reclamation of the Haarlemmermeer mid-19th century – for safety, employment and food production – the polder was a production landscape. Little has remained: a substantial part of the polder has been developed and the remaining agriculture land is under pressure, also as a result of the rising salty water.

The rising salt water is mainly a problem for agriculture: some crops have a low resistance to salt. Currently scarce freshwater from outside the polder is needed in dry periods to flush the polder water system. Due to the large surface of urban area, rain water cannot be buffered for dry periods. Part of the solution could be to use the purified waste water from this urban area for agriculture. The proposed design, located in the wedge formed by the Schiphol railway line and the high-speed line, consists of parts which are related to the water difficulties in the Haarlemmermeerpolder in various ways. Moreover, the nature of a production landscape is restored. Displaying the various processes as well to the fast passing train passengers as to cyclists is the main objective.

Municipal waste water is being purified in a water treatment plant and then used for agriculture. This reduces the need for freshwater. The agricultural products are used in the brewery cum café-restaurant, where the brewing process is made visible to the guests. This brewery functions as a care brewery, where mentally disabled can help with the structured brewing process and small scale farming.