Explore Lab 13

Museum Vlaardingen ‘Aring uit Vlârding’

Museum Vlaardingen ‘Aring uit Vlârding’

Liselotte van der A

During my graduation I worked on the restoration and extension of the redershuis (ship owner’s house) “Huis met den Lindeboom” in the historic context of Vlaardingen: “Museum Vlaardingen – ‘Aring uit Vlârding”.
Researching the city centre, I noticed that the buildings from the prosperous time of herring fishery are currently underutilised and unattractive; this is also the case for the redershuis, a local museum. A museum is a recognisable institution with social-economical-cultural benefits, but neither the museum nor the building stands out. This is also because Vlaardingen is not attracting enough visitors.
In my opinion this all has to do with lack of clarity, recognisability, identity (helderheid, herkenbaarheid, identiteit); memory plays a large role as well.
In my design a route takes the visitors to the new and larger museum, a combination of redershuizen and warehouses and a new, visible entrance building (warehouses-like). Inside, the floor gently slopes to the back level: here a new hall (warehouses-like again) is built where buildings used to be. The construction consists of a simple yet complex whole of wooden (ships! herring tonnes!) columns and (edge) beams; the façade comprises of vertical strips of wood and glass. Old warehouses are inside the hall, dividing the space and reemphasising memory. Inside the old redershuis, style rooms can be found, where different restored interiors show the history. Emphasis is put on visitor experience, routing, climate and sustainability.
This all makes the museum the most important historical institution of Vlaardingen with architecture with clarity, recognisability and identity.

Education center to increase cohesion

Education center to increase cohesion

Daphne Nederstigt

In the slums of Rio de Janeiro almost 20% of the residents gets caught up in the enormous drug scene, ruling the slums of Rio. Educational and recreational programs are required to help residents to process traumas, develop themselves and keep away from the violence. An education center consists of a combination of various functions, with at least one educational activity. Children and adults participate in activities; they develop their skills to increase hope for a better future and start rebuilding their dreams. Education centers also facilitate social interaction which increases cohesion between the residents.In this project a guidebook is developed. This guidebook is useful for residents who plan to build an education center. It guides people through the design process and advices them about the influence of functions like a library, required supporting functions like bathrooms and constructional aspects like natural ventilation. Also a game is developed to teach people in a playful way to deal with a design process. To validate the guidebook and support it with an example one education center is designed.

Architecture & Nature: degrees of order

Architecture & Nature: degrees of order

Fabio Baldo

The basic idea of my research finds its own inspiration in the area where I grew up. The lake of Garda, situated in north of Italy between the Alps and the flat land, is famous and recognized for the beauty of its natural landscape mixed with rural fabrications.The harshness of the territory has been softened thanks to the construction of ground terraces. However, at the same time the natural features and materials provided by the territory, conditioned the development of a particular kind of vernacular and rural fabrications.My fascination takes place in this dualism between architecture and nature. What stands out in the interaction between man made fabrications and landscape is the organization of matter and of natural elements in different degrees of order which represents the transition from artificial to natural, from architecture to nature.

This transition, this range of interaction between the two sides becomes the main theme of the design that places its bases in this gap, working between the physical conditions of the site and their reinterpretation in a personal way.

Starting from the intangible aspect of space, its void, finding the balance with its opposite, matter, and filling it with light. Creating an image where the final result is just the representation of the process itself, where all the elements, such as zenithal light, matter, etc. participate together to create a structure, like in nature with an organism.

A new life for a small village church

A new life for a small village church

Eva Dubbelboer

During my graduation I focused on the re-use of small village churches. On the one hand I researched which new functions are suitable for little village churches in general. And on the other hand I investigated the reformed church in 2e Exloërmond (in the north of the Netherlands). In and around this church I designed a Thomashouse, a home for people with a mental handicap. I situated the home in the church with some new extensions and placed a separate building next to the church that contains a workshop where the people from the home can work and sell what they make.To give the church a new life I had to make an intervention in the church and I had to extend the church to fit all the new rooms that were needed. I choose to turn the church inside out. I removed the second half of the roof, creating an outdoor space inside the church. Around this space I placed new additions to the building. From inside these new additions you can look through the church windows (the most special elements of this church) into the garden inside the church. In this way the extensions also have the church-feeling of the original building.All new additions are designed regarding the relation with the church and the surroundings. The church is an landmark in the village that exists of one 6km long straight road. That’s why the view on the church and the new buildings when driving past played an important role in the design of the whole ensemble of buildings.